Co oznacza skrót IBU na etykietach piw?

Być może pijąc piwo twój wzrok przyciągnął tajemniczy skrót “IBU” widniejący na etykiecie. Co on oznacza? Czy powinien on mieć jakiś wpływ na wybór piwa, jakiego następnym razem się napijesz? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te ważne dla każdego smakosza pytania.

Czym jest IBU?

IBU to skrót od zwrotu International Bitterness Units, oznaczającego międzynarodowe jednostki goryczy. Są one ustalane przez Europejską Konwencję Piwa (European Brewery Convention) – instytucję, która określa normy przygotowania piwa. European Brewery Convention opracowało jednostkę goryczy, a także barwy piwa.

Teraz wiadomość dla miłośników – piwa, matematyki i chemii. Wartość IBU określa się obliczając zawartość izo-α-kwasów w próbce piwa. Izo-α-kwasy, inaczej izohumulony to grupa związków chemicznych o gorzkim smaku występujących w chmielu, a wzór ten wygląda tak: IBU = 50 x Abs@275 nm. Przyjęte jest, że 1 miligram izohumulonów w 1 litrze piwa to 1 IBU.

Jak wygląda skala IBU?

Skala IBU zaczyna się od 0. Piwo, które posiada obecnie największą wartość IBU ma 150 jednostek w skali.

0-20 IBU – goryczka bardzo niska, niemal niewyczuwalna.

21-40 IBU – goryczka jest niska, ale zaczyna już być wyczuwalna.

41-60 IBU – średnia gorycz, od razu można wyczuć jej wspaniały smak.

61-80 IBU – mocny smak goryczy.

80+ IBU – bardzo odczuwalna gorycz. Występuje w mocno chmielonych piwach. Dla smakoszy lubiących goryczkę w piwie.

Oczywiście to tylko liczby, a ich granice są bardzo płynne. Nie należy więc sztywno się ich trzymać, ale na pewno ciekawym doświadczeniem będzie kupienie piwa o różnym poziomie IBU. Najlepiej samemu dokonać degustacji, by się przekonać jaka jest między nimi różnica. Dwa razy chyba nie trzeba do tego nikogo zachęcać – doskonałe piwa czekają, aż je wypróbujesz.

Czy warto kierować się wartością IBU przy wyborze piwa?

Co ciekawe, istnieje granica ludzkich możliwości w kwestii odczuwania IBU i wynosi ona około 120 IBU. Oznacza to, że nie odczujemy różnicy w goryczy pijąc piwo o wskaźniku 120 IBU i 130 IBU lub większym. Warto pamiętać, że to nie jedynie wskaźnik IBU decyduje o odczuciu goryczy w piwie. Na poziom goryczy mają wpływ też inne czynniki – na przykład woda użyta przy produkcji piwa, która ma różny skład mineralny, słody palone, a także temperatura podania. Poza tym należy pamiętać, że odczucie to jest bardzo subiektywne, zależy od naszych osobistych upodobań i oswojenia z tym smakiem. Tak naprawdę istotniejszy na etykiecie jest procent ekstraktu, ale oczywiście zawsze warto znać skróty i oznaczenia widniejące na naszych ulubionych napojach. Skoro masz już taką wiedzę, może czas napić się dobrego piwa?

Menu