Co to jest piwo rzemieślnicze?

Wraz z nadejściem piwnego boom w XXI wieku całkowicie zmieniło się podejście do picia piwa. Kiedyś każdy wychodził z założenia, że trunek powinien być złoty, jasny, pełny, zimny i z pianą na dwa palce. Dzisiaj browary rzemieślnicze oferują całkowicie nowe style piw, które diametralnie różnią się od typowych piw koncernowych.

Czym się różni piwo kraftowe od zwykłego?

Przede wszystkim piwo rzemieślnicze jest warzone w często niewielkich, lokalnych browarach. Większość dużych browarów przemysłowych produkuje piwo, które ma dotrzeć do jak najszerszej grupy odbiorców. Podejście “nie jakość, tylko ilość” oraz nastawienie na zyski wymusza ograniczenie kosztów produkcji do minimum, przez co smak piwa jest nijaki. Piwa rzemieślnicze są nastawione na jakość i dobry smak. Mniejsze browary skupiają się na wysokiej jakości piw, a także nie ograniczają się do warzenia jednego czy dwóch rodzajów, jak pilsner lub lager. Dzięki nim możemy odkrywać coraz więcej smaków, takich jak American Pale Ale, Russian Imperial Stout czy Witbier. 

Otwartość na nowe doznania smakowe

Większość piw koncernowych smakuje identycznie lub bardzo podobnie. Bardzo niska goryczka, prosta receptura i proces warzenia, w którym nawet nie wykorzystuje się szyszek chmielu. Każde piwo kraftowe smakuje inaczej, dlatego są one tak różnorodne. Dzisiejsi producenci piwa oferują szeroki wachlarz piwnych stylów charakteryzujących się unikalną recepturą, goryczką, barwą i zawartością alkoholu. Jeśli już raz ktoś spróbował piwa kraftowego, nie będzie chciał wrócić do browarów koncernowych. Już teraz na półkach sklepowych możemy dostrzec różnice. Coraz częściej można kupić piwa z lokalnych browarów, a niektóre większe firmy zaczynają eksperymentować z wprowadzaniem nowych stylów do swojej oferty.

Menu