Co wpływa na smak piwa?

Piwo to jeden z najpopularniejszych orzeźwiających napojów na świecie. Browar Pilsweizer z Grybowa zapewnia różne rodzaje piw, wyróżniające się unikalnym smakiem i aromatem. Czerpiemy z tradycji browarnictwa, która na Ziemi Grybowskiej sięga do roku 1804, wykorzystując przy tym nowoczesne rozwiązania. W ten sposób powstaje nasze wyjątkowe piwo, o unikalnym smaku i aromacie.

Czynniki wpływające na smak piwa

Jest kilka czynników, które wpływają na smak piwa.

  • Pierwszym z nich jest oczywiście słód. Wpływa nie tylko na smak, ale i na barwę napoju. Najbardziej popularny jest słód jęczmienny. W zależności od jego rodzaju, temperatury i czasu prażenia piwo może mieć różną barwę i nuty smakowe.
  • Kolejnym istotnym czynnikiem jest woda. Często nie zdajemy sobie sprawę z tego, że ona również ma bezpośredni wpływ na smak piwa. Przy twardej wodzie piwną goryczkę będziemy odbierać jako intensywniejszą. Z kolei użycie miękkiej wody złagodzi smak piwa.
  • Istotny jest również chmiel. Rozróżniamy wiele odmian chmielu. Różnią się między sobą m.in. zawartością alfa-kwasów. Do warzenia wykorzystuje się wyłącznie kwiatostany żeńskie w postaci szyszek. Dzięki nim otrzymujemy różne aromaty piwa. Co ciekawe, chmielu w piwie wcale nie jest aż tak wiele. Na list zużywa się średnio kilka gramów. Zbyt duża ilość chmielu mogłaby przyczynić się do tego, że napój miałby nazbyt gorzki smak. Warto przy tym dodać, że posmak, jaki chmiel nadaje piwu, w znacznym stopniu zależy od obszaru jego uprawy. Przykładowo, europejski chmiel ma aromat ziołowy, ziemisty, trawiasty lub przyprawowy. Z kolei angielski chmiel dodaje do piwa wiele nut kwiatowych lub owocowych. Amerykańskie chmiele posiadają wiele substancji goryczkowych, ale i szeroki zakres różnorodnych aromatów.
  • Warto też pamiętać o drożdżach. Drożdże górnej fermentacji wydzielają więcej estrów owocowych i alkoholi, dzięki czemu smak jest bogatszy i aromatyczny. Drożdże dolnej fermentacji przyczyniają się do tego, że piwo jest bardziej orzeźwiające, a smak czystszy i bardziej wyrazisty.
  • Na smak piwa wpływa też szereg innych czynników, które mają bezpośredni wpływ z jego warzeniem. Ważne jest m.in. leżakowanie, czyli czas, kiedy piwo dojrzewa, a napój wzbogaca się o unikalny bukiet. Są piwa, które osiągają pełnię smaku już po kilku tygodniach, ale znane są też odmiany tego napoju leżakujące nawet przez kilka miesięcy.
  • Na smak piwa mogą też wpływać różnorodne dodatki, np. połączenie piwa dolnej fermentacji z lemoniadą owocową (tzw. radlery).
Menu