Rewolucja piwna w Polsce trwa od kilku lat, a browary rzemieślnicze mają się coraz lepiej. Co o piwie rzemieślniczym powinny wiedzieć osoby, które nie miały z nim jeszcze do czynienia?
„Piwo rzemieślnicze trudniej kupić” – FAKT
Piwo rzemieślnicze produkowane jest na mniejszą skalę niż to, oferowane przez wielkie koncerny. Tym drugim zależy w pierwszej kolejności na ilości produktów, dopiero na drugim miejscu jest ich jakość. Znane piwa koncernowe dostarczane są do większości dużych sieci sklepowych. Piwa rzemieślniczego nie kupimy na każdej stacji benzynowej i każdym osiedlowym sklepie, od kilku lat jednak trend się zmienia i coraz częściej można zobaczyć je na półkach w małych i dużych sklepach.
„Piwo rzemieślnicze jest smaczniejsze” – FAKT
Piwo rzemieślnicze… jest smaczniejsze. To właśnie stąd bierze się jego popularność. Jest ono efektem pracy piwowara-pasjonata, który dba o każdy, nawet najmniejszy szczegół jego produkcji. Do warzenia piwa używa się składników najwyższej jakości, a nie aromatów i barwników. Na etykiecie piwa rzemieślniczego zawsze możemy sprawdzić użyte przy produkcji gatunki chmieli i odmiany słodów, a także wszelkie dodatki. Na piwach z koncernów nie zobaczymy dokładnego składu napoju – na pewno bylibyśmy niemile zaskoczeni.
„Piwo rzemieślnicze to tylko chwilowa moda” – MIT
Rzemieślnicze browary cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Konsumenci, coraz bardziej świadomi, wolą „domową” produkcję. Co ciekawe, browary rzemieślnicze rzadko reklamują się w tradycyjny sposób. Ich piwo jest raczej polecane z ust do ust. Właściciele chętnie zapraszają wycieczki na zwiedzanie swoich browarów, aby goście mogli przekonać się na własne oczy, że dobry smak piwa wymaga ogromnego nakładu pracy i czasu.
„Piwo rzemieślnicze to ogromna liczba smaków i stylów” – PRAWDA
O ile duże koncerny boją się eksperymentów, o tyle browary rzemieślnicze chętnie wprowadzają swoich konsumentów w różnorodność piwnego świata. Poza piwami o smakach owocowych proponują nietypowe produkty np. trzcinowo-słodowe, z sokiem z aloesu i curacao, a także wiele, wiele innych. Nie stawiają też tylko na popularnego pilsa. Piwosze mogą spróbować pale ale, porterów i innych rodzajów trunku.