Gatunki piwa – krótki przegląd

Piwo to dobrze znany i lubiany trunek, którego producenci z roku do roku wzbogacają jego ofertę o nowe smaki i rodzaje. Szeroka oferta piw dostępnych na rynku sprawia, że wybór w sklepie tego złocistego napoju wcale nie jest taki łatwy. Chcemy odkrywać nowe smaki, testować nowości, ale nie posiadamy podstawowej wiedzy na temat tego, jakie są na rynku dostępne gatunki piw oraz jakiego smaku możemy się po nich spodziewać. Przygotowaliśmy małą ściągę, która pomoże Ci zdecydować, które piwo będzie dla Ciebie najlepsze. 


Fermentacja górna czy dolna – jakie piwo pić ?

Piwo jest jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych, który produkowany jest na całym świecie. Obecnie liczy tysiące rodzajów i odmian. Niemniej jednak należy określić dwie kategorie, od których tworzy się kolejne gatunki piwa. Można je rozróżnić pod względem smaku, aromatu oraz czasu. Najważniejszym czynnikiem różniącym jest sposób przeprowadzania fermentacji. Wyróżniamy fermentację górną i dolną. Każda z nich jest również uzależniona od użytych drożdży piwowarskich.  

Piwa dolnej fermentacji

Można wyróżnić takie piwa jak:

  • Lager klasyczny – jasne piwo o niższym stopniu goryczki w porównaniu z innymi piwami.
  • Pilsner niemiecki – zawiera dużo słodu, dzięki czemu w smaku jest wyczuwalny zbożowy aromat. Stopień goryczy jest dosyć wysoki.
  • Koźlak – typ dosyć mocnego piwa, które charakteryzuje się wyraźnym słodowym smakiem i odczuwalną nutą goryczy.
  • Porter bałtycki – ciemne piwo, który w smaku ma wyczuwalną wyrazistą karmelowo-orzechową nutę.

Piwa górnej fermentacji

Specjalny proces warzenia piwa oraz kolejne składniki, które są do nich dodawane, tworzą nowe rodzaje piw fermentacji górnej, która jest znacznie szybsza od fermentacji dolnej. Można wyodrębnić takie rodzaje jak:

  • Angielski porter – charakteryzuje się intensywnym, jęczmiennym smakiem z nutką czekolady bądź karmelu.
  • Stout – wyraźnie odczuwalna gorycz i intensywny smak chmielu, warzony jest bez dodatku cukru.
  • Witbier – tradycyjne pszeniczne piwo o niezwykłym, zbożowo-miodowym smaku. W procesie warzenia wykorzystywany jest imbir, duża ilość drożdży oraz skórki pomarańczy.
  • Weissbier – piwo warzone ze słodu jęczmiennego. Wyczuwalny jest w nim delikatny aromat piernikowy.  

Menu