Proces produkcji piwa składa się z wielu etapów: zacierania, filtracji, gotowania brzeczki, fermentacji i leżakowania. To jednak nie koniec. Aby już uwarzone piwo zachowało swoje walory smakowe i zapachowe, musi być magazynowane w odpowiedni sposób. W jakich beczkach może być przechowywane piwo? Wyróżnia się kilka ich rodzajów. Przeczytaj wpis na naszym blogu i dowiedz się więcej o każdym z nich.
Beczki drewniane
Wiele osób zapytanych o to, jak przechowuje się piwo, odpowie, że w drewnianych beczkach. Rzeczywiście w dawnych czasach piwo leżakowało w dużych, drewnianych tankach z drewna, a do knajp dostarczano je w drewnianych beczkach. Najczęściej produkowano je z drewna dębowego, ponieważ nie zmienia ono smaku i zapachu trunku. Obecnie beczki dębowe wykorzystuje się głównie do przechowywania wina, ale nadal używają ich niektóre regionalne browary. W zależności od ich rodzaju i przechowywanego w nich trunku regionalne piwa w beczkach mogą nabierać różnego smaku i aromatu.
Beczki metalowe
Choć drewniane beczki mają wiele ciekawych właściwości, w dzisiejszych czasach piwo leżakuje najczęściej w dużych, metalowych tankach, a do barów i pubów dostarczane jest w metalowych beczkach. Również one mają wiele zalet. Po pierwsze mimo niewielkiej wagi metalowe beczki są odporne na uszkodzenia. Po drugie zapewniają odpowiednie warunki do przechowywania piwa, dzięki czemu zachowuje ono swój smak i aromat na długi czas. Po trzecie można używać ich wielokrotnie, a po czwarte są dostępne w różnych rozmiarach.
Beczki plastikowe
Do przechowania piwa stosuje się także beczki plastikowe. Przeznaczone są one przede wszystkim do jednorazowego użytku. Charakteryzują się niższą wagą i ceną od beczek stalowych i podobnie jak one można je kupić w różnych rozmiarach. Dobrej jakości plastikowe kegi na piwo wyposażone są w obręcz górną i dolną. Zapewniają one beczce stabilność, chronią ją przed uszkodzeniami i ułatwiają jej przenoszenie. Pozwalają także układać kegi jeden na drugim bez ryzyka ich przewrócenia.