Przejdź do treści
Strona główna » Czy piana zmienia smak piwa?

Czy piana zmienia smak piwa?

    Trudno wyobrazić sobie piwo bez charakterystycznej pianki. Może się ona różnić ilością, kolorem, konsystencją oraz czasem utrzymywania się na powierzchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że piana ma nie tylko znaczenie estetyczne – wpływa także na smak piwa. Jak to się dzieje?

    Skąd się bierze piana w piwie?

    Do powstania piany niezbędne są dwa składniki: białka pochodzące ze słodu oraz gaz, którym jest najczęściej dwutlenek węgla. Proces jej tworzenia rozpoczyna się w wyniku gwałtownego spadku ciśnienia w butelce lub puszce po jej otwarciu. Białka mają właściwości hydrofobowe (odpychają cząsteczki wody) i z pomocą gazu przywierają do drobnych bąbelków, wypływają do góry i gromadzą się na powierzchni. Prowadzi to do powstania charakterystycznej piany.

    Wpływ piany na smak piwa

    Jak wspomnieliśmy we wstępie, piana rzeczywiście wpływa na smak piwa. Robi to na dwa sposoby. Po pierwsze w ścianach bąbelków znajdują się związki, które podróżując z dolnej do górnej części szklanki, niosą ze sobą smak i zapach. Są to przede wszystkim alfa-kwasy występujące w chmielu. To właśnie dzięki nim piana jest zwykle bardziej gorzka niż reszta trunku.

    Po drugie gęsta piana stanowi naturalną barierę między piwem a jego otoczeniem. Chroni trunek przed dostępem tlenu, dzięki czemu nie traci on tak szybko smaku i zapachu – związki aromatyczne i smakowe nie znikają od razu po przelaniu piwa do szklanki, a uwalniane są stopniowo przez cały czas picia piwa, do momentu, aż piana całkowicie nie opadnie.

    Lubisz piwa z gęstą pierzynką? Sprawdź ofertę naszego browaru regionalnego. Warzymy piwa z wysokiej jakości słodu i chmielu – dzięki temu piana utrzymuje się na ich powierzchni przez długi czas. Niezależnie od tego, czy gustujesz w lagerach, piwach ciemnych, pszenicznych czy smakowych, w naszej ofercie znajdziesz idealny trunek z pianką dla siebie.