Piwo jest bardzo popularnym wśród Polaków trunkiem. Z roku na rok zwiększa się także nasza świadomość, co sprawia, że wybieramy coraz lepsze i wyższe jakościowo produkty. Aby jednak w pełni cieszyć się ich smakiem, konieczne jest właściwe przechowywanie. Co robić, a czego unikać? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Kluczowym czynnikiem w przypadku przechowywania piwa jest oczywiście temperatura. Praktyka pokazuje, że nie powinna być ona ani za wysoka, ani zbyt niska. Dlaczego? Wysoka temperatura przyśpiesza starzenie się piwa i sprawia, że jego smak staje się zaburzony. Z kolei zbyt niska temperatura również hamuje wydzielanie się zapachu i smaku, w które bogate są m.in. polskie piwa regionalne.
Innym ważnym czynnikiem jest przechowywanie piwa w miejscu, w którym występuje małe lub zerowe promieniowanie słoneczne. Jest to ważne, ponieważ promienie powodują rozpad substancji pochodzących od chmielu, przez co piwo staje się niesmaczne.
Oczywiście należy pamiętać, że warunki przechowywania zależą w dużej mierze od rodzaju piwa i wskazań producenta.
O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli chodzi o przechowywanie piwa? Oto kilka ważnych faktów:
Warto jednak pamiętać, że każdy człowiek jest inny i inaczej odbiera smak, czy zapach. Jeśli więc piwo smakuje nam w jakiejś konkretnej wersji, warto postawić na własny gust i pić je tak, jak chcemy. Zachęcamy też do wypróbowania naszych produktów.