Jak serwować piwo? Wskazówki dla dociekliwych

Podawanie piwa może być rytuałem, który wymaga jednak odpowiedniego podejścia, przygotowania, a wręcz zaangażowania. W tym artykule podzielimy się kilkoma wskazówkami na temat serwowania złotego trunku.

W czym podawać piwo?

Jest wiele rodzajów szklanek, w których podawane są różne gatunki piw. Niejednokrotnie to właśnie kształt szklanki wpływa na odpowiednie wydobycie walorów smakowych i zapachowych złotego trunku.


Oto kilka najpopularniejszych typów szklanek do piw:

-Kufel. Piwa najczęściej podawane są w kuflach, które mogą mieć różne kształty i pojemności. Najczęściej wykonane są z grubego szkła, mają spory ciężar oraz charakterystyczny uchwyt. Można jednak znaleźć kufle lekkie o cienkich ściankach. W kuflach zwykle podawane są mocniejsze gatunki piw oraz piwa ciemne, np. Pilsvar Porter Galicyjski.

-Pokal. To charakterystyczny kieliszek do piwa. Jest to smukła szklanka wykonana z cienkiego szkła, umiejscowiona na nóżce zwieńczonej podstawką. Prezentuje się bardzo elegancko i dobrze podkreśla barwę, klarowność oraz stopień nasycenia dwutlenkiem węgla.

-Pinta. To szerokie szklanki rozszerzane ku górze. Pozwalają na swobodne uwalnianie się aromatu piwnego. Mieszczą w sobie ok. pół litra piwa. Rozpowszechnione są głównie w USA, Wielkiej Brytanii i Irlandii. W szklance typu pinta można pić np. American Pale Lager.

-Tulip. Jest to szklanka, która — zgodnie ze swoją nazwą — kształtem przypomina kielich tulipana. Na niskiej nóżce ulokowany jest kielich, który jest szeroki u podstawy, następnie zwężony i znów nieznacznie rozszerzony u szczytu. Taki kształt sprzyja stopniowemu uwalnianiu się zapachów i utrzymywaniu piany. Tulip najczęściej stosowany jest do mocnych belgijskich gatunków piw.

-Snifter. Swoim kształtem przypomina nieco kieliszek, w którym pija się whisky i brandy. Szklanka jest szeroka u podstawy, a nieco zwężona u góry. Umiejscowiona jest na krótkiej nóżce. Pozwala na delektowanie się aromatem głównie szlachetnych, cięższych gatunków piw spożywanych w celach degustacyjnych.

-Weizen. „Weizen” to po niemiecku „pszenica”, więc jak nietrudno się domyślić ten rodzaj szklanki przeznaczony jest do piw pszenicznych. Szklanka ma zwężoną dolną część i rozszerza się ku górze. Jest smukła i wysoka.

Jak nalewać piwo?

Bez względu na to, czy piwo nalewane jest bezpośrednio z kranu, czy z butelki, sposób postępowania jest podobny. Wlewamy je z wysokości, powoli, do pochylonego na ukos kufla, celując w jego środek. Kiedy już napełnimy ok. 2/3 pojemności można delikatnie pochylić kufel do pozycji pionowej. Nalewamy do momentu, aż na brzegach utworzy się piana. Dzięki warstwie piany piwo dłużej zachowa swoje właściwości smakowo-zapachowe.

Temperatura przechowywania i podawania piwa

W procesie przechowywania i podawania piwa bardzo istotnym czynnikiem jest temperatura. Wiele osób twierdzi, że najlepsze jest zimne piwo. To nie do końca prawa. Napój ten powinien być przechowywany w temperaturze nie niższej niż 5°C, najlepiej z dala od światła. Optymalna temperatura podawania to 8-16°C. Im piwo gęściejsze, tym wyższa powinna być temperatura przechowywania i podawania. Zbyt zimne piwo może stracić swoje walory smakowe i zapachowe. Zdecydowanie nie należy schładzać piwa kostkami lodu.

Jak pić piwo?

Nie zamierzamy nikogo pouczać, w jaki sposób trzeba pić ulubiony, złocisty trunek. Warto jednak uczynić z tej prostej czynności rytuał, aby docenić wszystkie walory piwnego napoju. W tym przypadku pośpiech nie jest wskazany, gdyż może skutecznie pozbawić nas niewątpliwej przyjemności. Degustację warto rozpocząć od oceny walorów wzrokowych: mętności, koloru, piany. Następnie można poznać właściwości piwa poprzez węch. Pierwsze nuty dobrej jakości piwa można wyczuć już z odległości 20-30 cm. Aby uwolnić więcej zapachu, można delikatnie zamieszać piwem.

Kiedy już doceniamy wszystkie walory wizualne i smakowe, można wziąć pierwszy łyk, aby móc w pełni delektować się smakiem ulubionego piwa.

Menu