Jak zrobić piwo w domu? Kilka wskazówek dla początkujących

Obecnie piwa rzemieślnicze cieszą się coraz większą popularnością. Miłośnicy chmielowego napoju o unikalnej recepturze coraz częściej idą o krok dalej — raczą się nie tylko trunkami innych piwowarów, ale sami podejmują się wyzwania, aby je wykonać. Przepisów na domowe piwo znajdziemy w wiele. Tak naprawdę każdy przy odrobinie chęci jest w stanie je wykonać, a rezultaty często bywają pozytywnie zaskakujące.

Nasze piwo PILSVAR powstaje z inspiracji długą tradycją browarnictwa w Grybowie, a przede wszystkim pasji, dlatego doskonale wiemy, jak wiele radości sprawia tworzenia, a następnie smakowanie własnego piwa. W tym artykule podzielimy się kilkoma istotnymi wskazówkami na temat domowego przygotowywania piwa.

Gdzie robić domowe piwo?

Piwo z powodzeniem możesz robić we własnej kuchni, używając podstawowych urządzeń kuchennych. Warzenie to nieco inna forma gotowania, więc podstawę będzie stanowić przede wszystkim źródło ciepła. Najlepiej użyć do tego kuchenki gazowej. Płyta indukcyjna też się sprawdzi, ale trzeba wcześniej sprawdzić nośność szkła i moc urządzenia. Trzeba uważać, by płyta nie pękła pod wpływem nadmiernego obciążenia.

Z czego robić domowe piwo?

Każde piwo składa się z trzech podstawowych składników: wody, słodu i chmielu. Tych, którzy uważają, że chmielu jest w piwie najwięcej i jest on najważniejszy, musimy nieco rozczarować, gdyż tak naprawdę pełni on funkcję przyprawy (chociaż jest bardzo ważnym składnikiem). Do tych składników należy dodać jeszcze drożdże piwowarskie, które odpowiadają za proces fermentacji.

Jaki sprzęt niezbędny do zrobienia domowego piwa?

Aby zrobić piwo w domu, będziesz potrzebować też kilku niezbędnych akcesoriów. Sprzęt do przygotowania piwa amatorskimi sposobami nie jest jednak skomplikowany i można go kupić w przystępnej cenie w wielu internetowych oraz stacjonarnych sklepach. Oczywiście dotyczy to podstawowego sprzętu, gdyż ten zaawansowany będzie bardziej rozbudowany i droższy. Na dobry początek musisz zgromadzić takie akcesoria jak m.in.:

  • garnek i pokrywkę (najlepiej sporych rozmiarów, np. 30 litrów — wówczas przygotujesz ok. 20 litrów piwa),
  • 2 fermentatory: jeden z kranikiem, drugi z miejscem na rurkę fermentacyjną w pokrywce,
  • dokładny termometr,
  • areometr, czyli urządzenie do mierzenia gęstości cieczy,
  • filtrator i mieszadło,
  • rurka fermentacyjna,
  • wężyk silikonowy (min. 1 m) i wężyk igielitowy (długość 1-1,5 m),
  • cukromierz (balingomierz),
  • rurka do rozlewu piwa z zaworkiem,
  • jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola),
  • kapslownica, kapsle i butelki.

Nie musisz wszystkiego kupować oddzielnie. Możesz zamówić gotowy zestaw składający się ze wszystkich niezbędnych akcesoriów.

Dwie metody robienia domowego piwa: klasyczna i z tzw. brewkit’u

Piwo można zrobić metodą klasyczną, czyli poprzez zacieranie słodu. Ten sposób, chociaż najbardziej zbliżony do produkcji w prawdziwym browarze, jest bardziej czasochłonny i wymagający. Dlatego osoby początkujące mogą spróbować przygotować swoje pierwsze piwo metodą tzw. brewkit’u, czyli gotowego zestawu, w którym jest wszystko, co potrzeba — łącznie z nachmielonym ekstraktem słodowym. W ten sposób potrzebujesz mniej sprzętu i czasu. Jest to “droga na skróty”, ale na dobry początek można w ten sposób spróbować swoich sił.

Składniki na piwo i domowe eksperymenty

W sklepach z akcesoriami piwowarskimi można znaleźć wiele gotowych składników do piwa, dzięki czemu przygotujesz trunki w różnych stylach. Zachęcamy do eksperymentów, ponieważ w ten sposób możesz uzyskać naprawdę ciekawe, oryginalne efekty. Tworzenie własnego piwa to proces wymagający sporej precyzji i stosowania się do ustalonych reguł, ale jednocześnie dający sporo swobody — szczególnie gdy zgłębisz już podstawowe techniki i zasady.

Menu