Piwo towarzyszy nam od czasów starożytnych, umilając czas i poprawiając nastrój. Jednak, gdy sięgamy po nie, często towarzyszą nam wyrzuty sumienia: przecież to napój alkoholowy, ponadto przyczynia się do powstawania nadwagi… Warto jednak wiedzieć, że piwo może mieć też pozytywny wpływ na nasze zdrowie, o czym opowiadamy w poniższym tekście.
Piwo dzięki składnikom, z których powstaje, zawiera bogactwo składników odżywczych. Procesy warzenia i fermentowania pozwalają uzyskać ze słodu, wody, chmielu oraz drożdży płyn nasycony ekstraktami o wielkiej wartości dla naszego zdrowia. Wśród nich ważne miejsce zawierają liczne przeciwutleniacze odpowiadające za wymiatanie z naszych organizmów wolnych rodników przyczyniających się do starzenia organizmu. Inną ważną grupą cennych substancji jest kompleks witamin z grupy B, wpływających między innymi na nasz układ nerwowy, a więc też koncentrację i zdrowie psychiczne. Obecność polifenoli może przeciwdziałać chorobom układu krążenia. Natomiast pochodzące z szyszek chmielu substancje goryczkowate wykazują właściwości uspokajające, odprężające, pomagające w walce z bezsennością. Oprócz tego w piwie znajdują się cenne składniki mineralne, np. magnez, wapń, fosfor, potas i wartościowy, bo w niewielkich ilościach występujący krzem. Picie piwa może usprawnić nasz metabolizm, gdyż zawiera ono błonnik oraz ma działanie diuretyczne, czym może wspomóc zmagania z kamicą nerkową. Ponadto na piwo powinny spojrzeć też łaskawiej panie, ponieważ zawiera ono fitohormony, czyli odpowiedniki żeńskiego hormonu estrogenu. Złoty trunek może więc złagodzić niedogodności wywołane okresem menopauzy.
Zanim odpowiemy na to pytanie, czujemy się w obowiązku, aby przypomnieć, iż piwo oprócz wymienionych powyżej dobroci wykazujących pozytywny wpływ na nasz organizm, zawiera też alkohol. Dlatego, aby cieszyć się właściwościami zdrowotnymi piwa, lepiej zachować w jego spożywaniu rozsądek i umiar. Ponieważ piwo powinno być przede wszystkim dodatkiem, warto zadbać, by na naszych stołach gościł trunek najlepszej jakości. Głębię smaku, nawet w mniejszej ilości, doświadczymy dzięki konsumpcji piwa rzemieślniczego. Jakość użytych do jego produkcji składników oraz tradycyjne receptury warzenia gwarantują, że w kuflu znajdzie się trunek wartościowy dla naszego zdrowia. Możliwe jest to również dzięki temu, że browar Pilsweizer oferuje piwa marki Pilsvar nie poddawane pasteryzacji, która poprzez wysoką temperaturę mogłaby zniszczyć cenne składniki odżywcze. Piwo to napój niezrównany, dlatego, by móc się nim cieszyć, warto zadbać o wybór najlepszego produktu i kulturę jego spożycia.