Na czym polega proces warzenia piwa?

Miłośnicy złotego trunku z pewnością niejednokrotnie zastanawiali się, jak powstaje ich ulubiony napój. Pozornie mogłoby się wydawać, że ten proces nie może być zbyt skomplikowany, jeśli piwo składa się zaledwie z kilku składników. Otóż nie! Proces powstawania tego napoju jest bardzo długi i obejmuje kilka niezbędnych etapów. Sprawdź, jak jeden z ważniejszych etapów, którym jest warzenie, wpływa na uzyskanie niepowtarzalnego smaku Twojego ulubionego trunku.

Warzenie piwa krok po kroku

Być może nie wszyscy wiedzą, że kluczowym produktem przy produkcji piwa jest nie chmiel, lecz słód, który produkuje się z dwurzędowego jęczmienia jarego. Właśnie od słodu zaczyna się proces warzenia piwa rzemieślniczego, który można podzielić na takie etapy jak:

  1. Zacieranie – na tym etapie, słód należy rozdrobnić i pokruszyć. Rozdrobniony składnik jest podgrzewany z przefiltrowaną wodą. Dzięki temu procesowi woda łatwiej dociera do ziaren i tworzy ekstrakt.
  2. Filtracja – po zacieraniu słód należy przefiltrować. Ważnym aspektem tego procesu jest to, że powinien być przeprowadzony bez kontaktu zacieru z tlenem, który może negatywnie wpłynąć na końcowy smak trunku. Etap ten trwa około 3 godzin.
  3. Warzenie  – czyli proces gotowania brzeczki z chmielem. Cała zawartość kotła jest podgrzewana do tej pory, dopóki nie uzyska się odpowiedniej barwy i goryczy. Prawidłowo dostosowana temperatura jest bardzo ważna, ponieważ na tym etapie są dodawane drożdże, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur.
  4. Fermentacja – dodane wcześniej drożdże, podczas procesu fermentacji wytwarzają lubiane przez wszystkich piwoszy procenty. Po zakończeniu – mamy do czynienia z gotowym piwem, które musi odpocząć i dojrzeć. Zalecane jest leżakowanie od 4 do 6 tygodni w temperaturze od 1,5 do 0 stopni Celsjusza.  
  5. Rozlew –  w najbardziej wyczekiwanym procesie rozlewu piwa do butelek, również warto trzymać  się kilku zaleceń. Butelki powinny być z ciemnego szkła i przechowywane w ciemnym oraz zimnym miejscu, ponieważ piwo jest wrażliwe na działanie światła.

Produkcja piwa w warunkach domowych

Niezbędny proces warzenia piwa – to właśnie ten etap, który zapewnia niepowtarzalny smak tego szlachetnego trunku. Z pewnością nie może być pomijany, a trzymając się wszystkich zasad i instrukcji – można spróbować stworzyć ulubiony napój – nawet w warunkach domowych. Wystarczy tylko szczypta cierpliwości i wiedzy. 

Menu