Browar rzemieślniczy

Browar Rzemieślniczy Pilsweizer od lat nieprzerwanie zajmuje się produkcją piwa. Pierwsze wzmianki o browarze w okolicach Grybowa sięgają początku XIX wieku i jak widać, tradycja trwa aż do dziś! Mocnym atutem oferty handlowej browaru regionalnego Pilsweizer jest – oprócz ceny – wyjątkowy i niepowtarzalny smak piwa, dzięki stosowanej tradycyjnie technologii oraz specjalnie wyselekcjonowanym składnikom. Technologia produkcji piwa oparta jest na tradycyjnych rozwiązaniach i recepturach, przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych surowców takich jak: szyszki chmielowe, jęczmień oraz krystalicznie czysta górska woda z własnych źródeł głębinowych. Całkowite wyeliminowanie środków syntetycznych do produkcji piwa w browarze rzemieślniczym sprawia, że możemy zaoferować produkty w pełni naturalne i zdrowe. Pilsvar jest piwem typu Lager. Jego jasno-bursztynowa barwa, szlachetny zapach, charakterystyczna goryczka oraz kusząca śnieżnobiała piana sprawiają, że jest ono wysoko cenione przez prawdziwych smakoszy piwa. Pilsvar Premium – było w ostatnich latach wielokrotnie nagradzane i wyróżniane, przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowe, niepowtarzalne walory smakowe. Browar regionalny Pilsvar nieustannie poszerza swoją ofertę, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich Klientów.

Tradycyjne browarnictwo

Tradycje browarnictwa na Ziemi Grybowskiej sięgają do roku 1804, kiedy to powstał browar w Siołkowej. Dynamiczny rozwój tego browaru rozpoczął się kilka lat później, po przejściu w ręce czeskiego piwowara Franciszka Paschka. Kontynuatorem tej tradycji stał się Browar Grybów, na którego czele stoją od 2005 roku Ivan Chovanec oraz jego syn Andrej. Doprowadzili oni do ustabilizowania się firmy oraz rozpoczęli produkcję piwa marki Pilsvar. Dowiedz się więcej o historii browaru Pilsweizer – losy naszego browaru to ciekawa opowieść o determinacji miłośników dobrego piwa. Obecnie Browar Pilsweizer jest jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu z szerokim asortymentem piw rzemieślniczych. W naszej ofercie znajduje się naturalne piwo pils, smakowe, pszeniczne i ciemne, warzone w siedmiu ekstraktach od 10 blg do 22 blg.

Regionalne warzelnie piwa

Pilsweizer to jedna z najstarszych regionalnych warzelni piwa w Polsce. Jednorazowo powstaje tu 170 hektolitrów piwa. W piwnicach znajduje się około 70 tanków leżakowych, w których to piwa dojrzewają, zanim zostaną przygotowane do sprzedaży. Budynek, w którym znajduje się warzelnia i stara słodownia zostały wybudowane w 1907 roku. Przeszły w kilka lat temu gruntowny remont i zostały wyposażone w nowoczesne maszyny. W pobliżu warzelni znajduje się sklep przybrowalny, w którym można zaopatrzyć się w zapas piw Pilsvar.

Umiejscowienie Browaru Pilsweizer

Browar Pilsweizer położony jest w leżącym we wschodniej części Małopolski Grybowie. Zajmujący cztery, rozdzielone malowniczym potokiem Strzylawka działki, kompleks Browaru, usytuowany jest bezpośrednio przy drodze wojewódzkiej nr 28. Na terenie Browaru, znajdą Państwo budynek administracyjno-socjalny z firmowym sklepem i pijalnią piwa oraz część produkcyjną i magazynową. Wśród nich wyróżnić możemy serce każdego browaru – warzelnię, infrastrukturę techniczną w postaci kotłowni, magazynu oraz nieczynnej słodowni. W osobnym budynku po drugie stronie potoku mieści się fermentownia, leżakownia wraz z rozlewnią.

Menu