Browar Rzemieślniczy Pilsweizer od lat nieprzerwanie zajmuje się produkcją piwa. Pierwsze wzmianki o browarze w okolicach Grybowa sięgają początku XIX wieku i jak widać, tradycja trwa aż do dziś! Mocnym atutem oferty handlowej browaru regionalnego Pilsweizer jest – oprócz ceny – niepowtarzalny smak piwa. Osiągamy go dzięki tradycyjnej technologii produkcji oraz specjalnie wyselekcjonowanym składnikom.
Technologia produkcji piwa oparta jest na tradycyjnych rozwiązaniach i recepturach, przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych surowców, takich jak szyszki chmielowe, jęczmień oraz krystalicznie czysta górska woda z własnych źródeł głębinowych. Całkowite wyeliminowanie środków syntetycznych do produkcji piwa w naszym browarze rzemieślniczym sprawia, że możemy zaoferować produkty w pełni naturalne i zdrowe.
Pilsvar jest piwem typu lager. Jego jasnobursztynowa barwa, szlachetny zapach, charakterystyczna goryczka oraz kusząca śnieżnobiała piana sprawiają, że jest ono wysoko cenione przez prawdziwych smakoszy piwa. Piwo Pilsvar Premium było w ostatnich latach wielokrotnie nagradzane i wyróżniane, przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowe walory smakowe. Browar regionalny Pilsvar nieustannie poszerza swoją ofertę, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich Klientów.
Tradycje browarnictwa na Ziemi Grybowskiej sięgają roku 1804, kiedy to powstał browar w Siołkowej. Jego dynamiczny rozwój rozpoczął się kilka lat później, po przejściu w ręce czeskiego piwowara Franciszka Paschka. Kontynuatorem tej tradycji stał się Browar Grybów, na którego czele stoją od 2005 roku Ivan Chovanec oraz jego syn Andrej. Doprowadzili oni do ustabilizowania się firmy oraz uruchomili produkcję piwa marki Pilsvar, którego sprzedaż rozpoczęli w 2007 roku. Dowiedz się więcej o historii browaru Pilsweizer – losy naszego browaru to ciekawa opowieść o determinacji miłośników dobrego piwa.
Obecnie Browar Pilsweizer jest jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu z szerokim asortymentem piw rzemieślniczych. W naszej ofercie znajduje się naturalne piwo pils, smakowe, pszeniczne, ciemne i bezalkoholowe, warzone w siedmiu ekstraktach od 10 blg do 22 blg.
Pilsweizer to jedna z najstarszych regionalnych warzelni piwa w Polsce. Jednorazowo powstaje tu 170 hektolitrów piwa. W piwnicach znajduje się około 70 tanków leżakowych, w których to piwa dojrzewają, zanim zostaną przygotowane do sprzedaży. Budynki, w których znajduje się warzelnia i stara słodownia, zostały wybudowane w 1907 roku. Kilka lat temu przeszły gruntowny remont i zostały wyposażone w nowoczesne maszyny. W pobliżu warzelni znajduje się sklep przybrowalny, w którym można zaopatrzyć się w zapas piw Pilsvar.
Browar Pilsweizer położony jest w leżącym we wschodniej części Małopolski Grybowie. Kompleks Browaru zajmuje cztery działki rozdzielone malowniczym potokiem Strzylawka. Usytuowany jest bezpośrednio przy drodze wojewódzkiej nr 28. Na terenie Browaru znajduje się budynek administracyjno-socjalny z firmowym sklepem i pijalnią piwa oraz część produkcyjna i magazynowa. Wśród nich wyróżnić możemy serce każdego browaru – warzelnię, infrastrukturę techniczną w postaci kotłowni, magazynu oraz nieczynnej słodowni. W osobnym budynku po drugiej stronie potoku mieści się fermentownia i leżakownia wraz z rozlewnią.