Nie trzeba być profesjonalnym znawcą, by wiedzieć, że każdy rodzaj piwa smakuje nieco inaczej. Końcowy produkt i jego właściwości zależą od wielu czynników. Jakich? W naszym artykule omawiamy kilka z nich.
Na smak piwa ogromny wpływ mają zarówno wykorzystane składniki, jak i sposób produkcji. Co to oznacza w praktyce?
Podstawą kompozycji jest oczywiście słód, który w zależności od swojego rodzaju daje nieco inne nuty. W piwach bursztynowych dominują przede wszystkim smaki karmelowe, a w przypadku słodów ciemnych – bogate nuty kawy, czekolady, a niekiedy nawet spalenizny.
Duże znaczenie ma także sama woda, która stanowi do 98% trunku. W przypadku wody twardej piwo jest bardziej gorzkie, a w przypadku miękkiej – delikatniejsze.
Kluczowe znaczenie ma również rodzaj chmielu, który wpływa zarówno na smak piwa, jak i na jego aromat i kolor. Co ciekawe, istotny jest obszar uprawy chmielu: chmiel europejski ma aromat ziołowy, trawiasty, ziemisty lub przyprawowy, chmiel angielski dodaje nut kwiatowych lub owocowych, a chmiel amerykański – nadaje goryczki, a jednocześnie ciekawych aromatów cytrusowo-żywicznych.
Jednak to nie koniec. Duże znaczenie mają również drożdże. Warto wiedzieć o tym, że:
Inne czynniki, które warto wziąć pod uwagę to m.in.:
Na pewno warto więc wypróbowywać różne gatunki piwa, pochodzące z odmiennych stron świata. Dzięki temu możemy wybrać produkt, który najbardziej przypadnie nam do gustu.