Piwa pszeniczne

Zajmujemy się produkcją znanych i cenionych piw pszenicznych, które są jednym z najpopularniejszych, a zarazem najstarszych typów piw na świecie. Nasza oferta to przede wszystkim Pilsvar Pszeniczne Kwaśne, które jest cenione i chętnie wybierane przez dużą rzeszę klientów.

Jakie są charakterystyczne cechy piw pszenicznych?

Piwa pszeniczne to piwa ALE, czyli należące do grupy piw górnej fermentacji. Podobnie jak w innych rodzajach piw, w ich składzie dominuje woda, chmiel, drożdże i słód jęczmienny, jednak w tym przypadku skład ten jest wzbogacany o pszenicę lub słód pszeniczny. Dobrej jakości piwa pszeniczne zawierają nawet do 70% słodu pszenicznego. Dzięki tym dodatkom piwo ma w sobie większą ilość białka, a co za tym idzie jest mętne i pieniste, a także wyjątkowo gładkie. Dodatkowo wyróżnia się również jasną barwą oraz zbożowym aromatem. W zapachu wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, banana lub owoców cytrusowych. Piwo pszeniczne najczęściej pite jest latem, gdy na dworze panuje duży upał. Jego właściwości orzeźwiające szybko gaszą pragnienie, a świeży i rześki smak sprawia, że jest to napój, po który chętnie sięgają również kobiety. Piwa te często serwowane są z porcją syropu owocowego (malinowego, rabarbarowego) lub kawałka cytryny.

Regionalne warzelnie piwa

Browar Pilsweizer to tradycja regionalnej warzelni piwa działającej na terenie Małopolski od początków XIX wieku. Zajmujemy się produkcją oraz dystrybucją piwa dla klientów w całym kraju. W codziennej pracy stawiamy na tradycyjne rozwiązania i receptury oparte na naturalnych składnikach. Produkujemy nie tylko piwa pszeniczne, ale także m.in. piwa smakowe oraz ciemne. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową ofertą naszego browaru.

Menu