Pilsvar Porter Galicyjski

Pilsvar Porter Galicyjski to prawdziwe arcydzieło polskiego browarnictwa. Warząc ten porter bałtycki, nawiązaliśmy do historii i prastarych receptur z XIX wieku założyciela browaru Franciszka Paschka. Teraz oddajemy to ciemne złoto w Wasze ręce, abyście mogli delektować się jego bogatym bukietem. Porter dojrzewał co najmniej 4 miesiące, dzięki czemu wyróżnia się wyraźnym aromatem i doskonałym. Świetnie nadaje się do leżakowania.

Czym wyróżnia się porter bałtycki?

Porter bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji. Warzone jest z kombinacji słodów jasnych i ciemnych. Jego historia sięga XIX wieku i krajów basenu Morza Bałtyckiego. Porter bałtycki powstał jako zamiennik stoutu cesarskiego importowanego z Wielkiej Brytanii, którego zabrakło na wschodnioeuropejskim rynku w wyniku blokady kontynentalnej wprowadzonej przez Napoleona.

Porter bałtycki wyróżnia się kolorem od ciemnoczerwono-miedzianego do nieprzejrzystego ciemnobrązowego, ale nie całkowicie czarnym. Ma kremową lub żółtobrązową, gęstą i długo utrzymującą się pianę. Piwo ma słodki aromat, bez kwaskowości, kojarzący się z toffi, karmelem, orzechami, melasą czy lukrecją, bez nut spalenizny. Zapachy alkoholu i estrów powinny być jedynie delikatne, a aromat chmielowy niewyczuwalny.

Niepowtarzalny smak portera bałtyckiego to mieszanka słodowości, alkoholu i estrów. Po odczuciach słodyczy szybko zaczynają dominować smaki ciemnych słodów – paloność, kawowość i czekoladowość z dodatkiem karmelu, toffi czy melasy – które utrzymują się do końca degustacji. Porter bałtycki ma średnią lub niską goryczkę, która równoważy jego słodowy profil. Podczas degustacji piwo sprawia wrażenie pełnego, treściwego i gładkiego oraz przyjemnie rozgrzewa gardło.

Taki jest również nasz Pilsvar Porter Galicyjski. Poznaj jego wyjątkowy aromat i smak, a nie będziesz mógł o nim zapomnieć.

Menu