Piwo z beczki a piwo butelkowe – czy jest jakaś różnica?

Różne są opinie na temat jakości i walorów smakowych piw z beczki oraz butelkowych. To jeden z głównych tematów sporów, jakie prowadzą ze sobą miłośnicy piw rzemieślniczych. Wiele osób twierdzi, że tylko z piwo z beczki pozwala w pełni delektować się walorami smakowymi i zapachowymi. Są i tacy, którzy twierdzą, że to w butelkach ukryte są wszystkie właściwości złotego trunku. Czy rzeczywiście jest jakaś różnica między piwem z beczki a butelkowym? Spróbujemy wyjaśnić tę kwestię w dalszej części naszego artykułu.

Smak piwa zależy od kilku czynników

Przede wszystkim należy pamiętać, że smak piwa, bez względu na to, czy podawane jest ono z beczki, czy też z butelki zależy od kilku czynników zewnętrznych. Aby móc przeprowadzić rzetelny test i poddać trunek wiarygodnej ocenie, musi być spełnionych kilka warunków.

Smak i aromat piwa zależy od temperatury podawania, zatem dokonując weryfikacji piw, musimy zadbać o to, aby były one przechowywane w takich samych warunkach termicznych. W pubach czy restauracjach rzadko jest to możliwe (często piwo jest wręcz zbyt zimne).

Jakość serwowanego piwa w dużej mierze wpływa również od umiejętności barmana. Musi on zadbać o odpowiedni sposób nalewania napoju, aby podczas wykonywania tej czynności piwo nie straciło swoich kluczowych właściwości.

Piwa z beczki podlega nieco innemu procesowi produkcji niż piwo butelkowe. Pierwsze różnice mogą pojawiać się w przypadku piw pasteryzowanych. Butelki zwykle są pasteryzowane tunelowo: piwo jest nalewane do butelek, które następnie wjeżdżają do tunelu, są tam wygrzewane w odpowiedniej temperaturze. Z kolei beczka jest pasteryzowana w przepływie. Zatem pewne różnice mogą pojawiać się już w pierwszym etapie przygotowywania trunku.

Czy zatem rzeczywiście można odczuć jakąś różnicę?

Piwa z beczki wcale nie muszą ustępować jakością piwom butelkowanym (i odwrotnie). Oczywiście są pewne czynniki wpływające na właściwości trunków, o których wspomnieliśmy powyżej, jednakże sam sposób przechowywania – piwo lub beczka – nie stanowią jednoznacznej podstawy do tego, aby jednoznacznie stwierdzić, po który rodzaj napoju warto sięgnąć. A odpowiednie przechowywanie i podawanie ma w tym przypadku kluczowe znaczenie dla smaku. Browar musi mieć odpowiednią temperaturę podawania. Drewniane lub metalowe beczki muszą być utrzymane w odpowiedniej czystości. Transport piw powinien odbywać się w stabilnych, spokojnych warunkach. Jeśli wszystkie najważniejsze warunki przechowywania, transportowania i podawania piwa zostaną spełnione, nie powinniśmy mieć wątpliwości co do jakości danego trunku – bez względu na to, czy będzie to beczka, czy butelka.

Pilsvar – poznaj nasze doskonałe piwa

Nadal nie możesz się zdecydować, czy wybrać piwo z butelki, czy z beczki? Spróbuj piwa Pilsvar, a odpowiedź będzie prosta. Nasze naturalne piwa rzemieślnicze warzone w siedmiu ekstraktach od 10 blg do 22 blg. Inspirowane są tradycyjnymi metodami browarnictwa, które na Ziemi Grybowskiej mają bardzo długą tradycję. Nasze piwa w butelkach zapewniają doznania smakowe, które doceni każdy pasjonat złotego trunku. Butelki bardzo starannie dobieramy do każdego piwa. Do butelek brązowych lane jest piwo regionalne, np. piwo Krynickie lub Dla Krakowian. W butelkach białych znajdują się piwa ekskluzywne, w tym m.in. Premium i Trzcinowe Słodowe. Z kolei butelki zielone są charakterystyczne dla mocnych piw, np. Góralskie Krzepkie, Bock i Czechosłowackie 12Blg.

Menu