Od niedawna wielką popularnością w naszym kraju zaczęły cieszyć się naturalne piwa niefiltrowane. Na początku były domeną małych rzemieślniczych browarów, jednak z czasem i duże piwne koncerny, chcąc wykorzystać panującą modę i na niej zarobić, wprowadziły do swoich ofert piwa niepasteryzowane. Czym różnią się piwa niepasteryzowane z dużych browarów od tych naturalnych i niefiltrowanych z mniejszych wytwórni? Zapraszamy do lektury!
Różnica jest zasadnicza i każdy miłośnik piwa bez problemu ją zauważy. Piwa z dużych browarów, które są opatrzone nazwą „niepasteryzowane”, są piwami, które nie zostały poddane klasycznej pasteryzacji, ale zamiast niej zafundowano im solidną filtrację i mikrofiltrację. Te dwa procesy sprawiają, że z trunku usuwane są wszelkie bakterie i mikroelementy, a piwo, choć ma w nazwie przyjemnie brzmiący podtytuł, nie jest nawet podobne do naturalnych piw niefiltrowanych – za to jego data przydatności do spożycia jest znacząco wydłużona. Procesy filtracyjne mają niebagatelny wpływ na jakość i smak piwa, dlatego piwa poddane takiej obróbce nie różnią się zbytnio smakiem od piw pasteryzowanych. Chcąc skosztować prawdziwego, naturalnego piwa, rozglądajmy się za butelkami, na których etykiecie znajduje się informacja o braku filtracji. Doskonałym wyborem jest piwo marki Pilsvar pochodzące z naszego małego browaru i tworzone z pasją.
Piwa niefiltrowane są to piwa naturalne, ponieważ nie zostały wyjałowione i pozbawione drożdży w procesach mikrofiltracji i pasteryzacji. To wzbogaca ich smak, jednak równocześnie sprawia, że mają krótki okres przydatności do spożycia (zazwyczaj około 3 tygodni od daty produkcji), dlatego raczej nie znajdziemy ich na półkach z piwami w wielkich supermarketach. Naturalne piwa niefiltrowane charakteryzują się bogatym smakiem i aromatem. Pijąc je, możemy wyraźnie wyczuć smak chmielu i drożdży, a nasze nozdrza wypełnią się niepowtarzalnym zapachem przywodzącym na myśl świeżo skoszoną trawę. Konsystencja piw naturalnych jest gęstsza niż piw filtrowanych, co sprawia, że pije się je wolniej. Dzięki temu mamy czas na prawdziwe delektowanie się ich smakiem. Są najczęściej mętne, a na dnie butelki możemy zobaczyć wyraźny osad. Dzięki pozostawieniu osadu w butelce smak piw naturalnych jest dużo wyraźniejszy. Warto zwrócić uwagę na sposób ich gazowania, który także odróżnia je od piw filtrowanych i pasteryzowanych – bąbelki są w nich znacznie subtelniejsze i delikatne.