W ostatnich latach obserwujemy w Polsce prawdziwą piwną rewolucję. Ludzie zaczynają doceniać małe, regionalne browary i ich wyroby. Popularność piw z małych wytwórni ciągle rośnie, a coraz więcej piwoszy rezygnuje z trunków produkowanych przemysłowo na rzecz piw regionalnych. Dlaczego tego rodzaju piwa stały się modne? Wygrywają z piwami produkowanymi masowo smakiem i aromatem, a także doskonałą jakością.
Małe browary nie produkują piwa na wielką skalę, więc koncentrują się znacznie bardziej na ich jakości. W procesie produkcji używają tylko najlepszych składników, dzięki czemu już od samego początku piwa są wytwarzane prawidłowo i zgodnie z piwowarską tradycją. Słód, który jest niezbędny do wytworzenia piwa, to kluczowy składnik tego napoju. Małe browary używają do jego produkcji tylko ziaren różnych zbóż, bo doskonale wiedzą, że od klasy słodu będzie zależał smak i kolor piwa, a także zawartość alkoholu. Piwa produkowane masowo smakują gorzej, bo do ich wytworzenia używa się tańszych zamienników i składników niskiej jakości. Sam słód jest w nich często wytwarzany z tańszych substytutów zbóż (np. z ziaren kukurydzy). Takie zabiegi wpływają negatywnie na smak piwa. Piwa regionalne nie są stworzone z myślą o dystrybucji po największych sieciach handlowych w całym kraju, dlatego mogą mieć o wiele krótsze terminy przydatności do spożycia. Dzięki temu w małych browarach powstają piwa naturalne niefiltrowane, które mają charakterystyczny osad, gęstą konsystencję i mętną barwę. Są to napoje o urzekającym aromacie i pełnym smaku nieosiągalnym dla piw przemysłowych, które muszą być przede wszystkim tanie i mieć długi termin ważności, gdyż rozwozi się je do największych supermarketów, gdzie często spędzają na sklepowych półkach długie miesiące.
Jeżeli lubisz pić piwa o nieoczywistym smaku, to najlepiej poszukaj ich w ofercie małych, regionalnych browarów. W takich miejscach pracują ludzie kochający piwa, którzy często eksperymentują z rzadko spotykanymi smakami i dodatkami. Wybierając rzemieślnicze piwa marki Pilsvar, będziesz mieć okazję skosztowania nowych i zaskakujących smaków, które mogą sprawić, że już nigdy więcej nie będziesz mieć ochoty na picie piwa z dużego browaru reklamowanego w telewizji!