Regionalne piwo w beczkach czyli jaki powinien być skład dobrego piwa?

Większość osób uważa, że piwo powstaje z chmielu. Chmiel oczywiście jest istotnym składnikiem piwa, ale nie jedynym i nawet nie najważniejszym (powstają piwa bez udziału chmielu). Podstawowymi składnikami, z których powinno składać się każde dobre piwo, jest woda, słód i chmiel.

Główne składniki, z których powstaje piwo

Piwo składa się przede wszystkim z wody. Obecność wody jest dość oczywista, w końcu mamy do czynienia z płynem. Jest to główny i bardzo ważny składnik bez względu na to, ile w piwie jest ekstraktu czy alkoholu. Co istotne, ma ona bezpośredni wpływ na proces zacierania piwa, a nawet jego smak. Przykładowo, do ciemnych piw stosuje się wodę twardą, z kolei miękka woda nadaje się do lagerów. Dlatego też dobrej jakości woda to jeden z najcenniejszych składników.

Drugim ważnym składnikiem pod względem ilości jest słód jęczmienny. Gotując wodę ze słodem, otrzymujemy tzw. brzeczkę, w której znajdują się głównie cukry, białka i substancje aromatyczne. Pozostałości z ziarna oddzielane są od brzeczki, która jest następnie fermentowana.

W końcu można przejść do chmielu, który jest trzecim istotnym składnikiem piwa. Charakterystyczne chmielowe szyszki zawierają bardzo wiele olejków aromatycznych, wpływających na piwną woń i specyficzną goryczkę. Aromat piwa zależy od odmiany chmielu. Wyróżniamy aromaty m.in. ziemiste, żywiczne, zielone, owocowe, cytrusowe itp. Odmiany chmielu dzielimy na tradycyjne i nowofalowe: amerykańskie, nowozelandzkie itd.

Warto pamiętać też o istotnej roli drożdży. Drożdże odpowiadają za przetwarzanie cukrów z brzeczki na alkohol etylowy.

Na jakość piwa wpływają detale

Opisane powyżej składniki to bazowe surowce w produkcji piwa. Oczywiście można byłoby wymienić wiele innych dodatków, jednak tajemnica dobrego piwa tkwi nie w ilości składników, lecz w ich jakości. Wysoka jakość wody, mikroflora browaru, kondycja drożdży, odmiana chmielu – to wszystko wpływa na niepowtarzalny, indywidualny charakter piwa. I to właśnie dzięki wysokiej jakości składnikom piwo regionalne Pilsvar zyskuje swój wyjątkowy smak i aromat. Oczywiście niebagatelne znaczenie odgrywa również technika i technologia produkcji piwa, sposób jego fermentowania, leżakowania i rozlewania. Tak naprawdę jest bardzo wiele czynników, które decydują o tym, czy dane piwo przypadnie nam do gustu, czy też przejdziemy obok niego obojętnie. Niemniej produkcję złotego trunku zawsze rozpocząć należy od przygotowania dobrej jakości składników bazowych.

Menu