Od ostatnich dwóch dekad można zauważyć w Polsce (a także na całym świecie) wyraźny wzrost produkcji w przemyśle piwowarskim. Co istotne, sukcesywny rozwój dotyczy przede wszystkim tzw. mikrobrowarów, czyli browarów rzemieślniczych, restauracyjnych, kontraktowych. Ich powstawanie wynika nie tyle z nagłego zwiększenia popytu na rynku, ile raczej z niewątpliwego wzrostu jakościowego.
Ostatnie lata przyniosły prawdziwą rewolucję w zakresie piw rzemieślniczych. Oferta produktowa tego typu browarów zdecydowanie poszerzyła się o piwa, które do tej pory nie były produkowane w naszym kraju. Oczywiście niebagatelny wpływ na taki stan rzeczy miała zmiana preferencji klientów, którzy coraz częściej sięgają po unikalne piwa regionalne, jak np. piwa Pilsvar.
Czy zachodzące na rynku browarniczym zmiany są szansą na pewny sukces dla regionalnych producentów piw?
Już na samym wstępie warto zauważyć, że “piwna rewolucja” w naszym kraju dotyczy przede wszystkim tzw. mikrobrowarów, a więc browarów rzemieślniczych i lokalnych. Oczywiście na rynku nadal prym wiodą wielkie marki specjalizujące się w produkcji na masową skalę, ale jednocześnie zachodzące w ostatnich latach zmiany uświadamiają nam, że jest coraz większe zapotrzebowanie na wyroby producentów regionalnych. Niejednokrotnie to właśnie oni śmiało wprowadzają do swojej oferty piwa, których dotąd w Polsce nie było czy odtwarzają historyczne gatunki piw.
Szansą dla browarów regionalnych jest również zauważalny wzrost zainteresowania konsumentów i popyt na produkty małych firm rzemieślniczych. Niebagatelne znacznie ma również większe zainteresowanie produkcją piwa samą w sobie na użytek domowy, a także powstawanie nowych podmiotów na rynku sprzedaży piwa, jak np. specjalistyczne sklepy i puby z piwem rzemieślniczym. To wszystko wiąże się z szerszymi możliwościami, ale i nowymi wyzwaniami.
Wydawać by się mogło, że “piwna rewolucja” wiąże się przede wszystkim ze skokiem ilościowym, obejmującym zarówno liczbę nowych piw, jak i podmiotów piwowarskich na rynku. Oczywiście statystycznie rzecz ujmując, możemy zaobserwować tendencję wzrostową, jednak nie ona jest czynnikiem determinującym sukces regionalnych producentów. Tak naprawdę “piwnej rewolucji” z ostatnich lat zawdzięczamy przede wszystkim pozytywne zmiany w kierunku jakościowym – nowe smaki, dbałość o składniki, powrót do tradycyjnych receptur, specjalizacja, wyjątkowość, związek marki z produktem, lokalność. I to właśnie w jakości powinny upatrywać swojej szansy na sukces regionalni producenci piw.