W Polsce przez lata dominującą pozycję na rynku zajmowały wielkie korporacje piwowarskie, wydające miliony złotych na reklamę i produkujące piwo, które ma sprostać masowym gustom. W ostatnich latach jednak obserwujemy trend, polegający na rosnącej popularności piw rzemieślniczych, produkowanych w małych browarach, tworzonych przez pasjonatów, z unikalną, wyrosłą z pasji recepturą.
Czasy, gdy na półkach sklepów i w knajpach było dostępnych jedynie kilka najbardziej popularnych piw wielkich producentów mamy już za sobą. Świat oszalał na punkcie piw kraftowych. Ten trend nie ominął również Polski. Co sprawiło, że mamy do czynienia z boomem na krafty?
Gusta mieszkanek i mieszkańców Polski uległy na przestrzeni lat dużym zmianom. Pijemy coraz mniej mocnych alkoholi, częściej sięgając piwo, które zaspokaja pragnienie, jest świetnym towarzyszem imprezy czy spotkania z przyjaciółmi i nie upija tak szybko jak królująca niegdyś wódka. Zwracamy też coraz większą uwagę na jakość piwa, walory smakowe i zapachowe oraz historię, która za nim stoi.
Piwa rzemieślnicze szczególnie upodobali sobie millenialsi. To grupa konsumentów w wieku od 18 do 30 lat, którą charakteryzuje upodobanie do niszowych i oryginalnych produktów, chęć próbowania nowych smaków i gotowość do zapłacenia wyższej ceny za wyższą jakość. Millenialsi cenią piwa kraftowe, również dlatego, że dzięki nim funkcjonują lokalni producenci, tworzący wysokiej jakości miejsca pracy oraz z tego powodu, że piwa kraftowe są sprzedawane w bliskiej okolicy od miejsca produkcji, co sprawia, że nie mają tak niekorzystnego wpływu na klimat jak masowe produkty.
Popularności piw kraftowych można doszukiwać się również w fakcie, że powstaje coraz więcej pubów typu multitap, w których można spróbować różnych gatunków piwa z browarów lokalnych. Producenci piwa chętnie eksperymentują: według bloga Piwna Zwrotnica twórcy kraftów wypuścili prawie 2500 nowych rodzajów piw kraftowych.
Nagradzane i cenione przez miłośników złocistego trunku piwa kraftowe w szerokiej gamie smaków znajdziesz również w browarze Pilsvar. Lekko goryczkowa APA, słodkie piwo miodowo-malinowe, mocne piwo góralskie czy kochane nie tylko przez kobiety piwo Femme Fatale – to tylko niektóre z propozycji browaru z Grybowa. Piwo rzemieślnicze Pilsvar jest wytwarzane tylko z naturalnych składników i krystalicznie czystej górskiej wody, czym zasłużyło sobie na uznanie kolejnych miłośników kraftów. Jeśli jeszcze go nie spróbowałeś, to czas najwyższy.