Słody jako kluczowy składnik piwa

Nic tak nie gasi pragnienia, jak łyk zimnego piwa w upalne lato. Czy jednak zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd bierze się wyjątkowy smak alkoholowego trunku? Z czego w zasadzie składa się piwo i dlaczego słód jest tak ważny? Rozwiewamy tajemnicę!

Bez słodu ani rusz!

Słód, czyli odpowiednio wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż: jęczmienia, pszenicy, orkiszu, żyta, owsa lub gryki w największym stopniu odpowiadają za charakterystyczny smak poszczególnych piw. Na smak alkoholowego napoju składać się będą czas i temperatura suszenia słodu oraz jego rodzaj. Przykładowo słód pilzneński nada piwu specyficzny, silny aromat, słód monachijski pogłębi jego esencjonalność, a słód typu pale głębię. Innym, niezwykle obecnie popularnym słodem, często spotykanym w piwie, jest słód karmelowy, odpowiadający za słodkawy posmak napoju.

W czasie procesu warzenia piwa, słód się zaciera, w wyniku czego powstaje ekstrakt bogaty w cukry. Następnie drożdże przekształcają go w dwutlenek węgla oraz w alkohol etylowy. Moc piwa zależeć będzie od ilości cukru: im go więcej, tym drożdże mają większą ilość pożywki w trakcie fermentacji. W efekcie moc piwa jest silniejsza, dlatego mówi się, że słody stanowią kluczowy składnik piwa.

Znaczenie wody w procesie produkcji piwa

Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem piwa, istotnie wpływającym na jego smak, jest woda, stanowiąca od 97 do 98% piwa. Miękka woda jest wykorzystywana do warzenia delikatnych i subtelnych piw, twardą z domieszką siarki wykorzystuje się w trakcie produkcji piw, charakteryzujących się specyficzną goryczką, na przykład piw angielskich. Jeśli z kolei w piwie czuć charakterystyczną słodowość, wówczas do jego wytworzenia użyto wody z niewielką domieszką chlorów.

Dlaczego chmiel jest ważny?

Ostatnim składnikiem piwa, istotnym ze względu na jego smak, jest chmiel, pozyskiwany z kwiatostanów żeńskich w postaci dorodnych szyszek. Smak piwa zależeć będzie od obszaru uprawy chmielu, wykorzystanego w produkcji alkoholowego napoju. I tak chmiel europejski będzie odpowiadał za ziołowy, przyprawowy lub ziemisty aromat piwa, angielski za obecność w piwie nut owocowych lub kwiatowych. Chmiel amerykański z kolei, dodany do piwa,  wzbogaci go o aromat cytrusowy lub żywiczny.

Zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty piw regionalnych, charakteryzujących się wyjątkowym, unikatowym smakiem. Oferujemy piwa naturalne niepasteryzowane, góralskie krzepkie i takowe, piwa ciemne, przede wszystkim porter galicyjski, piwa pils oraz piwa smakowe: między innymi malinowe, miodowe oraz trzcinowe. Produkowane przez naszych piwowarów z „dziada pradziada”, nasze piwa wyróżniają się na rynku piw regionalnych oraz rzemieślniczych.

Menu