Nic tak nie gasi pragnienia, jak łyk zimnego piwa w upalne lato. Czy jednak zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd bierze się wyjątkowy smak alkoholowego trunku? Z czego w zasadzie składa się piwo i dlaczego słód jest tak ważny? Rozwiewamy tajemnicę!
Słód, czyli odpowiednio wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż: jęczmienia, pszenicy, orkiszu, żyta, owsa lub gryki w największym stopniu odpowiadają za charakterystyczny smak poszczególnych piw. Na smak alkoholowego napoju składać się będą czas i temperatura suszenia słodu oraz jego rodzaj. Przykładowo słód pilzneński nada piwu specyficzny, silny aromat, słód monachijski pogłębi jego esencjonalność, a słód typu pale głębię. Innym, niezwykle obecnie popularnym słodem, często spotykanym w piwie, jest słód karmelowy, odpowiadający za słodkawy posmak napoju.
W czasie procesu warzenia piwa, słód się zaciera, w wyniku czego powstaje ekstrakt bogaty w cukry. Następnie drożdże przekształcają go w dwutlenek węgla oraz w alkohol etylowy. Moc piwa zależeć będzie od ilości cukru: im go więcej, tym drożdże mają większą ilość pożywki w trakcie fermentacji. W efekcie moc piwa jest silniejsza, dlatego mówi się, że słody stanowią kluczowy składnik piwa.
Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem piwa, istotnie wpływającym na jego smak, jest woda, stanowiąca od 97 do 98% piwa. Miękka woda jest wykorzystywana do warzenia delikatnych i subtelnych piw, twardą z domieszką siarki wykorzystuje się w trakcie produkcji piw, charakteryzujących się specyficzną goryczką, na przykład piw angielskich. Jeśli z kolei w piwie czuć charakterystyczną słodowość, wówczas do jego wytworzenia użyto wody z niewielką domieszką chlorów.
Ostatnim składnikiem piwa, istotnym ze względu na jego smak, jest chmiel, pozyskiwany z kwiatostanów żeńskich w postaci dorodnych szyszek. Smak piwa zależeć będzie od obszaru uprawy chmielu, wykorzystanego w produkcji alkoholowego napoju. I tak chmiel europejski będzie odpowiadał za ziołowy, przyprawowy lub ziemisty aromat piwa, angielski za obecność w piwie nut owocowych lub kwiatowych. Chmiel amerykański z kolei, dodany do piwa, wzbogaci go o aromat cytrusowy lub żywiczny.
Zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty piw regionalnych, charakteryzujących się wyjątkowym, unikatowym smakiem. Oferujemy piwa naturalne niepasteryzowane, góralskie krzepkie i takowe, piwa ciemne, przede wszystkim porter galicyjski, piwa pils oraz piwa smakowe: między innymi malinowe, miodowe oraz trzcinowe. Produkowane przez naszych piwowarów z „dziada pradziada”, nasze piwa wyróżniają się na rynku piw regionalnych oraz rzemieślniczych.