Piwo ma w naszej kulturze długą historię. Bardzo cieszy więc fakt, że oprócz masowo produkowanych propozycji niskiej jakości, w niektórych miejscach dostępne są także szlachetne trunki tworzone z pasją i miłością. Warto jednak pamiętać, że aby cieszyć się wszystkimi walorami piwa, konieczne jest serwowanie go w odpowiedniej temperaturze. Co oznacza ten termin? I dlaczego kwestia ta ma tak duże znaczenie? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Temperatura piwa ma duże znaczenie, ponieważ wpływa na walory smakowe, które wyczuwamy w czasie degustacji. Odpowiednie serwowanie sprawia, że aromat i nuty smakowe zawarte w produkcie stają się mocniejsze, a co za tym idzie rozpieszczają nasze podniebienie. Fakt ten powinniśmy brać pod uwagę zarówno jeśli sami sięgamy po piwo, jak i w momencie, gdy urządzamy większe spotkanie, na którym chcemy uraczyć naszych gości wysokiej jakości kompozycją.
W tym miejscu należy jednak rozprawić się z popularnym poglądem, który mówi, że im piwo zimniejsze, tym lepsze. Nie jest to jednak prawda. Zarówno profesjonalne testy, jak i odczucia wielu smakoszy wskazują, że zbyt niska temperatura zabija smak, zamiast go wydobywać. Piwo prosto z lodówki, które tak cenią Polacy, nie jest więc dobrym rozwiązaniem. Fachowcy twierdzą nawet, że biorąc pod uwagę możliwość rozwinięcia się smaku, lepiej jest wypić piwo zbyt ciepłe, niż zbyt zimne.
Co ciekawe, nie istnieje jedna, ustalona temperatura, która jest odpowiednia dla każdego piwa. Czynnikiem, którym powinniśmy się kierować jest rodzaj produktu, czyli sposób jego tworzenia. Poniżej przedstawiamy podstawowe rodzaje piwa i właściwą dla nich temperaturę: