W jakiej temperaturze pije się piwo?

Piwo ma w naszej kulturze długą historię. Bardzo cieszy więc fakt, że oprócz masowo produkowanych propozycji niskiej jakości, w niektórych miejscach dostępne są także szlachetne trunki tworzone z pasją i miłością. Warto jednak pamiętać, że aby cieszyć się wszystkimi walorami piwa, konieczne jest serwowanie go w odpowiedniej temperaturze. Co oznacza ten termin? I dlaczego kwestia ta ma tak duże znaczenie? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. 

Dlaczego temperatura ma znaczenie?

Temperatura piwa ma duże znaczenie, ponieważ wpływa na walory smakowe, które wyczuwamy w czasie degustacji. Odpowiednie serwowanie sprawia, że aromat i nuty smakowe zawarte w produkcie stają się mocniejsze, a co za tym idzie rozpieszczają nasze podniebienie. Fakt ten powinniśmy brać pod uwagę zarówno jeśli sami sięgamy po piwo, jak i w momencie, gdy urządzamy większe spotkanie, na którym chcemy uraczyć naszych gości wysokiej jakości kompozycją.

W tym miejscu należy jednak rozprawić się z popularnym poglądem, który mówi, że im piwo zimniejsze, tym lepsze. Nie jest to jednak prawda. Zarówno profesjonalne testy, jak i odczucia wielu smakoszy wskazują, że zbyt niska temperatura zabija smak, zamiast go wydobywać. Piwo prosto z lodówki, które tak cenią Polacy, nie jest więc dobrym rozwiązaniem. Fachowcy twierdzą nawet, że biorąc pod uwagę możliwość rozwinięcia się smaku, lepiej jest wypić piwo zbyt ciepłe, niż zbyt zimne.

Rodzaj piwa a temperatura serwowania

Co ciekawe, nie istnieje jedna, ustalona temperatura, która jest odpowiednia dla każdego piwa. Czynnikiem, którym powinniśmy się kierować jest rodzaj produktu, czyli sposób jego tworzenia. Poniżej przedstawiamy podstawowe rodzaje piwa i właściwą dla nich temperaturę:

  • Lager to piwo, które powinno być serwowane w najniższej temperaturze, mieszczącej się w zakresie od 3 do 7°C; co ważne w przypadku piw lżejszych temperatura może być nieco niższa, natomiast produkty ciemniejsze świetnie smakują w zakresie od 7 do 10°C,
  • Ale, czyli piwa o bogatym smaku i aromacie, które również należy podawać w zakresie od 7 do 10°C, przy czym jeszcze wyższa temperatura (8-13°C) jest idealna dla India Pale Ale,
  • Porter, który smakuje doskonale w wyższej, sięgającej 10°C temperaturze, która pozwala w pełni poczuć nuty kawowe i czekoladowe,
  • Pszeniczne, które jest doskonałe w niskiej temperaturze (zakres od 4 do 7°C).
Menu